Motorrijles

Motorrijles

Als je op deze pagina terecht bent gekomen dan heb je de eerste stap naar je motorrijbewijs zojuist genomen. Ik wil je graag helpen van deze nieuwe hobby een succes te maken zodat je nog lang van je rijbewijs gaat kunnen genieten! Daarom is mijn doel ook om van jou een ECHTE motorrijder of rijdster te maken die met plezier en zelfvertrouwen op de motor zit.

Kies voor een KNMV-gediplomeerd motorrijinstructeur.

 

Let op: Alle motorrijlessen starten vanaf MotoVeda Ede.

Motorrijbewijs halen, hoe zit dat in elkaar?

Je leeftijd bepaald in eerste instantie in welke categorie je mag gaan lessen/afrijden. Hoe deze categorieën in elkaar zitten kan je hier lezen.
Het motorrijbewijs halen is voor de één heel makkelijk, maar voor de ander kan het toch een hele uitdaging zijn. Een standaard getal van aantal lessen is dan ook niet te noemen.
Mijn doel is om jou zo snel mogelijk op een goede manier aan je motorrijbewijs te helpen waarbij kwaliteit voorop staat.
Het halen van het roze pasje is in drie delen verdeeld:

Theorie-examen

Het theorie-examen duurt ongeveer 45 minuten. Het examen gaat als volgt in zijn werk:

 • Je krijgt eerst uitleg van een CBR-medewerker.
 • Daarna begint je examen. Je krijgt 50 vragen: meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en invulvragen. Je moet 44 vragen of meer goed hebben.
 • Je ziet per vraag een bepaalde verkeerssituatie op een groot tv-scherm. Je moet je dan voorstellen dat jij de bestuurder bent van de CBR-motor.
 • Het theorie-examen toetst je kennis van de verkeersregels. Natuurlijk komen ook verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek aan bod.

Praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB)

Een praktijkexamen voertuigbeheersing duurt 20 minuten. Het examen verloopt zo:

 • Kennismaking met examinator en deze legt uit hoe je examen verloopt.
 • Je examinator controleert of jij wel bent wie je zegt te zijn en checkt de benodigde papieren zoals rijbewijs en/of geldig theoriecertificaat. Je rijschoolhouder kan je precies vertellen wat je nodig hebt.
 • Hierna doe je zeven oefeningen. De examinator toetst of je de motor beheerst. Vijf van de zeven moeten voldoende zijn. Elke oefening mag je één keer overdoen. Tot de oefeningen behoren:
  – Lopen met de motor en gebruik van de standaard
  – Oefeningen bij lage snelheid, zoals slalom
  – Oefeningen bij hogere snelheid, zoals uitwijkoefening en remoefeningen
  Direct na afloop van de rit krijg je te horen of je geslaagd bent.

Praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD)

Een praktijkexamen verkeersdeelneming duurt 55 minuten.

 • Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt.
 • Je examinator controleert je identiteitsbewijs en de rest van de benodigde documenten. Vraag aan je instructeur voor een overzicht wat je allemaal aan documenten nodig hebt.
 • Hierna begint de rit van zo’’n 35 minuten. De examinator rijdt in zijn eigen auto achter je aan.
 • Naast de examinator zit je rijinstructeur. Die geeft je onderweg de aanwijzingen en opdrachten via het ontvangertje in je helm. Dit is wel zo prettig omdat je gewend bent aan de stem en de manier van opdracht geven van je eigen instructeur.
 • De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:
  – Kijkgedrag
  – Je plaats op de weg
  – Of je de verkeersregels goed toepast
  – Of je ook in het verkeer de motor beheerst
 • Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.
  Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

Motorkleding

Als je gaat lessen op de motor is motorkleding natuurlijk super belangrijk.
Niet alleen voor als je valt maar ook om je te beschermen tegen de weersomstandigheden.
Het is bij ons mogelijk om kosteloos helm en kleding te lenen, zodat je altijd goed beschermd op de motor zit.
Maar vind je het fijn om je eigen motor kleding aan te schaffen dan kan je bij ons ook een starters pakket voor een mooie prijs aanschaffen.
Wil je liever zelf kleding uitzoeken dan kan dat bij ons ook tegen een mooie korting.